Info o pobytoch +421 905 253 356 (Po - Pi v čase 8:30 - 17:00), mail: slovakia@skitravel.sk
SK | EN

Jarné prechádzky historickým Martinom

Jar je ideálny čas na spoznávanie čarovných miest Slovenska. Malá – veľká krajina sa totiž môže pochváliť desiatkami zaujímavých destinácií, ktoré sú ako stvorené na krátku prestávku od každodenných starostí ešte pred začiatkom letnej sezóny. Prebúdzajúca sa príroda a prvé slnečné lúče priam lákajú na prebratie sa zo zimnej letargie.  Dnes vás pozývame na návštevu mesta, ktoré je už od polovice 19. storočia známe ako centrum národného a kultúrneho života Slovenska, pozývame vás do Martina.

Mesto Martin leží na severozápade Slovenska v regióne Turiec. Práve tu bol vypracovaný a vyhlásený prvý ucelený program slovenskej politiky, Memorandum slovenského národa, ktoré vyústilo do založenia Matice slovenskej. Mimochodom, tá tu sídli od roku 1863 až do dnešných dní.  Práve Martinskou deklaráciou sa Slovensko pripojilo v roku 1918 k Česku a vznikla prvá Československá republika. Tých historických míľnikov má mesto Martin a jeho obyvatelia na svedomí naozaj neúrekom, čo poviete?  Ale dosť bolo teórie, vyberme sa do terénu.

Pri spoznávaní centra Martina vás čaká príjemná prechádzka začínajúca pri  Kostole sv. Martina  a končiaca prehliadkou Memorandového námestia s evanjelickým kostolom. Expozíciu Výtvarné umenie Turca od gotiky po 20. storočie nájdete v Turčianskej galérii, ktorá sídli v dominante Námestia SNP, v budove bývalého Župného domu. Neďaleko nájdete vlastivedné Turčianske múzeum Andreja Kmeťa, sídliace v prvej budove Slovenského národného múzea z roku 1908. V druhej budove Slovenského národného múzea z roku 1932, vás čaká Etnografické múzeu. Múzeum slovenskej dediny (alebo neformálne Skanzen Martin), je najväčšia prírodná expozícia na Slovensku, ktorá leží pár kilometrov východne od mesta. Práve tu nájdete exponáty slovenskej ľudovej architektúry zo severozápadného Slovenska.

Iný druh kultúry má pre vás pripravené Slovenské komorné divadlo Martin. Vzniklo ako druhé profesionálne divadlo na Slovensku a do dnešných dní je miestom, kde sa rodia veľké talenty slovenského divadelníctva. Určite si nenechajte ujsť predstavenia v ich podaní alebo v podaní ich hostí.

Mesto Martin je miestom kde žijú, ale aj umierajú známe a historicky významné osoby. Mnohé osobnosti Slovenska snívajú svoj večný sen práve na Národnom cintoríne v Martine. Prechádzka touto národnou kultúrnou pamiatkou je výborná príležitosť ponoriť sa do seba a vzdať hold tým, ktorí už medzi nami nie sú.

Po preskúmaní zákutí mesta je čas na zaslúžený oddych pri dobrom jedle a pití. Pestrú ponuku slovenských aj zahraničných vín a kulinárske špeciality ponúka štvorhviezdičkový hotel Impozant priamo uprostred Národného parku Malá Fatra. Hotel je skvelým východiskovým bodom pre pešiu turistiku aj na spoznávanie krás okolitej prírody zo sedadla bicykla. Na svoje si tu prídu všetky vekové kategórie, ktoré si užijú pohyb v okolitej prírode aj na bowlingovej dráhe. Deti sa do sýtosti zabavia počas animácií a dospelí si odpočinú v hotelovom wellness. K dispozícii sú tu 4 druhy sáun, osviežujúci ľadopád a ochladzujúci kúpeľ, vírivka s pohárom šampanského  ale aj Slnečná lúka stvorená na opaľovanie. Stres a unavené telo sa stanú minulosťou vďaka šikovným rukám kvalifikovaných masérov. A na záver dňa plného zážitkov nezabudnite na pohárik kvalitného koňaku.

PS: Je dosť pravdepodobné, že vám miestna príroda a história doslova počaruje. A vlastne to vôbec nevadí. Veď jej inú tvár môžete spoznávať opäť  počas zimy, keď sa v stredisku Snowland Valčianska dolina znova naplno rozbehne lyžiarska sezóna.