Info o pobytoch +421 905 253 356 (Po - Pi v čase 8:30 - 17:00), mail: slovakia@skitravel.sk
SK | EN

Letná dovolenka na Slovensku? Prečo nie!

Banskobystrický kraj má čo ponúknuť cyklistom, turistom aj milovníkom histórie. Vďaka bohatej banskej minulosti ukrýva množstvo architektonických zaujímavostí nielen na povrchu, ale aj pod zemou.

 Do jeho územia zasahuje 5 národných parkov, 4 chránené krajinné oblasti a množstvo chránených pamiatok a rezervácií. Prekrásne výhľady, nenáročná turistika aj príjemné prechádzky po hrebeni, ku ktorému vás vyvezie lanovka vás čakajú v Národnom parku Nízke Tatry. Jedno z najvyhľadávanejších stredísk cestovného ruchu na Slovensku sa môže pochváliť pestrými možnosťami ubytovania. Či už dáte prednosť hotelu Srdiečko na južnej strane Chopku alebo si vyberiete z pestrej ponuky ubytovania  všetkých kategórií na severnej strane, čakajú vás moderné lanovky, kvalitné služby a krásna príroda.

O tom, že na Slovensku nájdete skutočný raj na zemi svedčí už názov Národného parku Slovenský raj. Vďaka nedotknutým planinám, hlbokým riečnym kaňonom, roklinám, čarovným jaskyniam a vodopádom predstavuje jedno z najkrajších miest Slovenska. Minimálny zásah človeka a mýty okolo zrúcanín hradu Muráň robia z Národného parku Muránska planina čarovné miesto. Príjemné pešie túry  a vzácna fauna sú dôvodom, prečo navštíviť Národný park Veľká Fatra. Ak ste milovníkov jaskyniarstva, nevynecháte návštevu Národného parku Slovenský kras, v ktorom sa nachádza viac než 1300 známych jaskýň a priepastí, zapísaných v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Pozostatky sopky uvidíte v  Chránenej krajinnej oblasti Poľana. Jedno z najkrajších slovenských miest, pamiatku UNESCO, nájdete v Chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy. Banská Štiavnica a jej okolie ukrýva množstvo historických banských zaujímavostí.  Práve tu môžete sfárať do skutočnej bane, či okúpať sa v banskom tajchu.

Bohaté prírodné aj historické bohatstvo ukrýva Chránená prírodná rezervácia Cerová vrchovina. V národnej prírodnej rezervácii Šomoška, ktorá je jej súčasťou, nájdete netradičný Kamenný vodopád aj zrúcaninu hradu zo 14. storočia.

Krása regiónu sa ukrýva nielen v prírode, ale aj v jeho mestách. Okrem už spomínanej Banskej Štiavnice sú mestskými pamiatkovými rezerváciami aj mestá Banská BystricaKremnica. Pamiatky ľudovej architektúry môžete obdivovať v Hronseku aj v Španej doline. Neopakovateľný zážitok sa nielen deťom naskytne počas jazdy na úzkokoľajovej Čiernohronskej lesnej železnici pri Čiernom Balogu. Vstúpiť do podzemného kráľovstva vám bude umožnené v Bystrianskej alebo Harmaneckej jaskyni.

V južnej časti kraja majú bohaté zastúpenie hradné zrúcaniny. Vyberte sa v rámci turistiky spoznávať  Divín, Čabraď, Modrý Kameň či Fiľakovo.

Bež ohľadu na vek, sa vaše telo určite poteší, ak mu doprajete pobyt v kúpeľoch. Liečivú vodu nechajte na seba pôsobiť v Sliači, Sklených Tepliciach, Dudinciach, či Kováčovej.

Možno sa po vzhliadnutí tejto pestrej palety možností na trávenie dovolenky nebudete vedieť rozhodnúť, do ktorého kúta sa vydať skôr. Nevadí, naplánujte si tu nielen letnú dovolenku, ale aj príjemný jesenný pobyt zameraný na turistiku, či sladké wellness ničnerobenie.