Info o pobytoch +421 905 253 356 (Po - Pi v čase 8:30 - 17:00), mail: slovakia@skitravel.sk
SK | EN

SAUNOVÝ CEREMONIÁL

Milujete relax v saunách a radi vypotíte z tela nielen toxíny, ale aj každodenný stres? A zároveň máte radi špeciálnu starostlivosť? Nie je nič ľahšie ako tieto príjemné aktivity spojiť a užiť si saunový ceremoniál. Ak ste ešte takýto rituál neabsolvovali, radi vám priblížime na čo sa môžete tešiť.

Saunový ceremoniál vykonáva skúsený saunár zvyčajne v suchej fínskej saune. Pred začiatkom seansy interiér sauny prevetrá, aby znížil teplotu. Po dosiahnutí optimálnych teplotných podmienok vás pozve dnu, kde sa na úvod dozviete niečo o priebehu ceremoniálu, ale aj o samotnej kultúre saunovania. Po tom ako si sadnete alebo ľahnete na podložku, môže samotný ceremoniál začať. Nakoľko je počas ceremoniálu v saune teplota vyššia ako zvyčajne, myslite na to pri výbere miesta na sedenie. Ak ste saunovací začiatočník, určite si vyberte najnižšiu lavičku. Samozrejme myslite aj na hygienu a dajte si pozor, aby ste podložku mali pod celým telom, vrátane chodidiel.  

Potom už len zatvorte oči, započúvajte sa do príjemnej relaxačnej hudby a nechajte sa unášať atmosférou tohto malého kultúrneho zážitku. Váš sprievodca ceremoniálom má už určite pripravenú vodu v tekutom alebo pevnom skupenstve, ktorú nalieva alebo ukladá na horúce kamene. Aby potešil všetky vaše zmysly, do vody sa zvyčajne pridávajú kvalitné aromatické esencie. Na horúcich kameňoch sa voda začne okamžite vyparovať.  Keďže je niekoľkonásobne tepelne vodivejšia ako vzduch, nárast teploty pocítite okamžite. A potom to príde! Saunár rozprúdi vzduch uterákom a teplo horúcej pary sa dostane priamo k vašej pokožke.

Mnohé ceremoniály bývajú obohatené o starostlivosť o pokožku. Na úvod dostanete nádobku s peelingom, telovým mliekom, olejom, medom, jogurtom alebo čokoládou. Nakoľko sa vám počas saunovania výrazne otvoria póry, sú lepšie pripravené prijať z nich prospešné látky.

 Počas ceremoniálu sa procedúra s polievaním kameňov a rozháňaním vzduchu uterákom opakuje zvyčajne tri krát. Počas posledného kola vám bude najviac horúco. Celé „divadlo“ trvá zvyčajne 5-12 minút.

Na záver pridáme ešte pár tipov, ako si ceremoniál užiť čo najviac a ako z neho vyťažiť to najlepšie pre vaše zdravie:

  1. V prípade, že na podobné procedúry nie ste zvyknutý, sadnite si do dolnej časti sauny
  2. Ak vás para na tvári príliš páli, zakryte si ju rukami
  3. Počas ceremoniálu sa snažte zo sauny neodchádzať, aby ste priestory nevetrali od tepla a pary
  4. Ak je pre vás teplo neznesiteľné alebo cítite nevoľnosť, saunu opustite
  5. Po opustení sauny sa už na ceremoniál nevracajte. Póry sa vám uzavrú a bolo by to zbytočné.
  6. Po skončení ceremoniálu sa osprchujte, oddýchnite si a doplňte pitný režim.
  7. Nezabudnite saunamajstrovi na záver zatlieskať. Veď za fyzický výkon v takom teple si to určite zaslúži :)

Aj vy máte chuť po prečítaní tohto článku zabehnúť do sauny? Tak vám poradíme, že podobný ceremoniál môžete zažiť v Bešeňovej alebo v hoteli Permon. Vo vybraných termínoch je možné absolvovať ich dokonca aj v noci.